Labyrintedderkop

Labyrintedderkoppen er en af mine favoritter, den ligner mange andre edderkoppen, men kendes specielt på dens fantastiske spin som former en tragt, arten er relativt sjælden og kan ikke findes over hele landet, men er dog fundet flere centrale steder bl.a. Nordjylland, Østjylland, Vestjylland og få steder på Sjælland. Den ses gerne i tørre kystnære områder med klit- hede og græsoverdrev.

Nu til den mere spændende del, for selv om den laver et spind, fanger den ikke byttet som man kender det fra andre edderkopper. Det tragtformede spind bruges på den måde at hvis et byttedyr kommer forbi, så stormer labyrintedderkoppen ud og lammer byttedyret med sin gift, for derefter at kravle tilbage i sit tragtformede spind. Dette bliver den ved med indtil byttet er dødt, og det tages derefter med tilbage i “hullet” for at blive fortæret.

Når parringen skal finde sted, går hannen på udkig efter en kønsmoden hun. Hvis hunnen er villig kravler hun ud på midten af sit spind og hannen vil derefter røre ved hende med sine forben, til hun bliver helt rolig, hvorefter han kan placere hende, så parringen kan foregå. Du har måske lagt mærke til det, når du set en stor edderkop, at den har noget som kunne minde om boksehandsker, det er faktisk hannens kønsorganer eller pedipalper som de også kaldes. Disse bruges til at overføre sæden med, til hunnens epigyn. En lille ekstra information skal du da også have. Ofte når man skal artsbestemme edderkopper, skal man se på formen af enten epigyn eller pedipalperne, da mange arter kan ligne hinanden på deres udseende, men der er stor forskel på formen af deres kønsorganer.

Kim arbejder til dagligt på Nordeuropas største akvarie - Nordsøen Oceanarium.